Bize Ulaşın: 0216 208 13 35 E-Mail: [email protected]
 

Yapı Kayıt Belgesinin İptali Dava Süreci

İdare Hukuku / 11.09.2021

Uygulamada “İmar Barışı” olarak da bilinen kavram, vatandaş ile devletin uzlaşması suretiyle, ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınmasını sağlayan bir süreçtir. “İmar Barışı, Müracaat Usulü ve Süreleri” yazımızda izah edildiği şekilde, başvuru sahiplerine verilen yapı kayıt belgesi, kimi durumlarda çeşitli gerekçelerle idari makamlarca iptal edilebilmektedir. Yapı kayıt belgesinin iptaliyle beraber vatandaşa hem idari para cezası, hem taşınmazın yıkım kararı gibi yaptırımlar uygulanabildiği gibi, vatandaşın ceza mahkemelerinde yargılanması bile mümkün olabilmektedir. İdari, maddi ve cezai oldukça ağır sonuçları olabilen yapı kayıt belgesinin iptali kararına karşı, vatandaşın, iptal davası açılması mümkündür.

Zamanında bir miktar para ödeyerek, imar barışından yararlandırılan ve taşınmazına yapı kayıt belgesi verilen vatandaş, bir süre sonra, yapı kayıt belgesinin iptal edildiği kararıyla yüzleşebilmektedir.

1. Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

Yapı kayıt belgesi, imar barışı sürecinde başvuru sahiplerine verilen ve 3194 sayılı İmar Kanunu Geçici Madde 16 hükmünde düzenlenen bir belgedir. Bu belge, 31.12.2017’den önce yapılmış yapılar için, kişilerin başvurusu üzerine, “başvurucunun beyanı” esas alınarak düzenlenir. Yapı sahibinin beyanı doğrultusunda başvuru konusu yapı ve arsasının mülkiyet durumu, sınıfı, grubu ve sair diğer hususları, yapı kayıt sistemine kaydedilir.

Yapı kayıt belgesi, yapının kullanım amacına yönelik olup ilgilisine; su, elektrik ve doğalgaz hizmetlerinin sağlanmasına yönelik birtakım haklar ve imkânlar tanımaktadır. Yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili olarak İmar Kanunu ve Boğaziçi Kanunu’na istinaden verilen yıkım kararları ve tahsil edilemeyen idari para cezaları da iptal edilir.

Yapı kayıt belgesi, niteliği itibariyle bir idari işlem olup “İdari İşlemlere İtiraz ve İptal Davası” yazımızdaki açıklamalar uyarınca bu işlemin iptal davasına konu edilmesi söz konusu olabilir.

2. Yapı Kayıt Belgesinin İptaline Yol Açan Sebepler

2.1. Yapı Sahibinin Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunması

Belirtildiği üzere, yapı kayıt belgesi, başvurucunun beyanı esas alınarak düzenlenmektedir. Yapı kayıt belgesi başvurusu, başvurucunun, kendisinden istenilen bilgileri ilgili sisteme girmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Belge talep edilirken başvuru sahibi tarafından gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun anlaşılması, yapı kayıt belgesinin iptaline sebebiyet verecektir. Örnek vermek gerekirse, başvuru sahibinin taşınmaz yüzölçümünü eksik bildirmiş olması, yapı kayıt belgesinin iptal nedenlerinden biridir.

2.2. İmar Kanunu Geçici 16. Maddesindeki İstisnalar

İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesi gereği:

  • Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar.
  • Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar.
  • 18.11.1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde İmar Kanunu’na ekli krokiyle listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlar.
  • İstanbul tarihi yarımada içinde, İmar Kanunu’na ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlar,
  • 19.06.2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alan,

imar barışı kapsamında değildir.

Buradaki istisnalara riayet edilmeksizin düzenlenen yapı kayıt belgesi de ilgili idareler tarafından iptal edilebilecektir. Olası bir hukuki uyuşmazlıkta da mahkeme, iptal işlemine konu taşınmazın bu istisnalar kapsamında olup olmadığını değerlendirecektir. Şayet iptal işlemine konu taşınmaz, yukarıda sayılı istisnai taşınmazlardansa, yapı kayıt belgesinin iptali hukuka uygun olacağından, iptal işlemine karşı açılacak davanın reddine karar verilebilecektir.

2.3. Yapının Yapılış Tarihi Konusundaki Uyuşmazlık

Yapı kayıt belgesi, yalnızca 31.12.2017 öncesinde yapılmış yapılar için düzenlenebildiğinden, yapının 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığı tespit edilirse, yapı kayıt belgesi iptal edilecektir. Bu iptal işlemine karşı yapı malikinin, yapının 31.12.2017 tarihinden önce yapıldığı iddiasıyla, idarenin iptal işlemine karşı iptal davası açması mümkündür. Bu noktada, yapının hangi tarihte yapıldığı konusunda taraflar arasında hukuki uyuşmazlık doğmuş olacaktır. Bu uyuşmazlıkta, mahkemenin:

  • Hava fotoğrafları (Uydu görüntüleri).
  • Taşınmazda yapılacak keşif.
  • Keşif sonrası düzenlenecek bilirkişi raporu.
  • Yapı kayıt belgesindeki başvuru formuna eklenen fotoğraflar ve diğer tüm belgeler

ile uyuşmazlığa ilişkin tüm delilleri eksiksiz toplaması gerekmektedir. Tüm deliller eksiksiz bir şekilde toplanmadan verilebilecek karara karşı da kanun yolları açık olacaktır.

3. Yapı Kayıt Belgesinin İptali İşleminin Unsurları

İptal davaları; idari işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu, maksat unsurlarından biri ve/veya birkaçının hukuka aykırı olduğundan bahisle açılan davalardır. Belgenin iptali halinde açılacak iptal davalarında da, incelemenin aynı usulle yapılması gerekmektedir.

3.1.Yetki Unsuru

İmar Kanunu gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlar, yapı kayıt belgesi vermeye yetkilidir. Dolayısıyla yapı kayıt belgesinin iptali konusunda da ancak belgeyi veren idari makam yetkili olacaktır. Bu kurala riayet edilmeden yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi halinde, açılacak iptal davasında işlemin yetki unsuru bakımından sakat olduğu ileri sürülebilecektir.

3.2. Şekil/Usul Unsuru

Yapı kayıt belgesinin iptali işleminin, yapı sahiplerine usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu işlemler, birel işlem niteliğini haiz olup işleme karşı başvurulabilecek itiraz ve yargı yollarının, iptal kararında gösterilmesi gerekmektedir.

3.3. Sebep ve Konu Unsurları

İdari işlemin tesis edilmesine yol açan temel saik olan sebep unsuru ile idari işlemin doğurduğu sonuç olan konu unsuru da, iptal davasında incelenecek olan hususlardır.

4. Yapı Kayıt Belgesinin İptaline Karşı Dava Yolu

İdari işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurları bakımından hukuka uygun bir şekilde tesis edilmesi gerekmektedir. İdarece, bu unsurlardan biri ve/veya birkaçına uygun hareket edilmeden yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi halinde, ilgilisi tarafından iptal işlemine karşı dava açılabilecektir. Bu dava, idari yargılama hukukunda mevcut olan idari işlemin iptali davasıdır.

Ayrıca zorunlu olmamakla birlikte, yapı kayıt belgesi iptal edilen kişi dava yoluna başvurmadan önce 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK) m. 11 hükmü uyarınca idareye itirazda da bulunabilir. Ancak idareye itiraz, yapı kayıt belgesinin iptali kararına karşı dava açılabilmesi için olmazsa olmaz bir önkoşul değildir.

4.1. Görevli Mahkeme

Yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi halinde, iptal işlemine karşı açılacak dava, idari yargının görev alanındadır. Bu nedenle iptal davası açacak kişiler, idare mahkemelerine başvurmaları gerekmektedir.

4.2. Yetkili Mahkeme

Yapı kayıt belgesinin iptali üzerine açılacak iptal davalarında yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.

4.3. Dava Açma Süresi

Yapı kayıt belgesinin iptaline karşı açılacak davaların, İYUK madde 7 hükmü gereği idarenin iptal kararının tebliğinden itibaren altmış gün içinde açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süre niteliğinde olduğundan süre geçtikten sonra ilgilinin dava açma hakkı ortadan kalkmaktadır.

5. Yapı Kayıt Belgesinin İptal Edilmesinin Sonuçları

Yapı kayıt belgesi iptal edilen malik, süresi içinde dava açmaz veya yargılama neticesinde iptal işlemi hukuka uygun bulunursa, yapı kayıt belgesinin iptal kararı kesinleşecektir. Bu durumda yapı, imara aykırı hale geleceğinden birtakım idari ve cezai sonuçlar meydana gelir:

  • Yapı maliki gerçeğe aykırı beyanda bulunarak yapı kayıt belgesi almışsa malik hakkında TCK m. 206 hükmü uyarınca suç duyurusunda bulunulur.
  • İmar Kanunu m.42/2 hükmünde öngörülen idari para cezası ve/veya yıkım kararı alınır. Yıkım kararı ile ilgili detaylı bilgiye “Yıkım Kararlarına Karşı İtiraz ve Dava Yolu” başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.
  • Yapı hakkında verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.

1 Adet Yorum

Serhat

Çok teşekkürler.

Yanıtla

Yorum Yazın

guvenlik anahtari

Yol Tarifi